搜尋此站:

2006-12-14

流動戲票

之前講過o既 QR 碼終於進軍香港了!


話說尋日去買飛睇墨攻o個陣發現 Cityline 同埋 PCCW 合作攪o左個流動戲票, 用家可以用手機去o係 Cityline 網頁買戲飛, 交易成功之後如果選擇用流動戲票就會收到一個 QR 碼, 拎去戲院門口部 scanner 度 DO 一 DO, 就可拎到張收據入場~ 買完飛又可以直接用 MMS send 俾人~ 超方便的說.

不過有 d 潛在o既安全問題 (唔好意思... 職業病...), 據我所知手機訊息係無加密(encrypt)的, 即係話當 data (例如個 QR 碼..) 經手機網絡供應商o既網絡傳送時, 其他人有機會會睇到內容. 如果佢自己 print 番一張一式一樣o既 QR code 出o黎咪可以搶o左你張飛入場 lor! 手機o既無線訊號係 broadcast 的, 雖然經過 encode, 但應該都係無 encrypt 的. 其他人都可以從 broadcast o既訊號入面 decode 番你o既 data, 同有人 jam 你線差唔多 la~ 仲有o既係個 QR 碼入面o既資料如果冇經過加密就好容易假冒了...

另外, 個 system 其實仲有可以改進o既地方. 例如入門口o個個人其實可以有一部小型o既 scanner 去讀個 QR 碼, 咁咪唔駛專登去 print 收 receipt 出o黎俾佢睇 lor! 甚至簡單 d 可以將而家部 scanner 搬去 check 飛o個度... 節約用紙!!! 環保呀!!!

No comments:

Post a Comment

HTML Tags allowed (e.g. <b>, <i>, <a>)