搜尋此站:

2006-12-28

震斷了線

尋晚(26/12)係南亞海潚兩周年, 碰巧台灣附近又發生強烈地震(其實尋日黃昏時分澳洲附近水域都震o左一次), 震斷o左 6 條海底通訊電纜, 全港好多都地方都 access 唔到美國/台灣o既網站...
http://hk.news.yahoo.com/061227/12/1yx8u.html
地震毀電纜影響國際通訊
(明報) 12月 27日 星期三 10:05PM

台灣昨晚的強烈地震,令部分海底通信電纜受損,整個東南亞、歐洲和美國的互聯網和電話報務受到影響。

中國電信負責人表示,受強烈地震影響,中美海纜、亞太1號、亞太2號海纜、FLAG海纜、亞歐海纜、FNAL海纜等多條國際海底通信光纜發生中斷,中斷點在台灣以南 15公里的海域,造成附近國家和地區的國際和地區性通信受到嚴重影響。估計要完全恢復正常要至少一個星期,但會一天比一天好。

新浪網報道,中國大陸至台灣地區、美國、歐洲等方向國際港澳台通信線路受此影響亦大量中斷,國際港澳台互聯網訪問質量受到嚴重影響,國際港澳台話音和專線業務也受到一定影響。

台灣中華電信表示,昨晚的地震破壞了一條海底電纜,令台灣與香港、新加坡、馬來西亞(相關新聞 - 網站)及泰國的通信受影響。發言人表示,與中國大陸的通信亦被中斷,因為兩岸的通信是經由香港進行的。

本港部分互聯網用戶上網時,無法瀏覽部分海外網站,亦不能到訪台灣的網站,但部分台灣網站已於傍晚陸續恢復,但上網速度較慢。

香港的電盈表示,傳輸能力大約只剩下一半,影響了商業和家庭的網上用戶,暫時未知道何時才恢復,可能最少要幾天。

分析家稱,現時大部分的國際電信是依靠海底電纜,總值數以十億美元計,伸延至全球。從今次事件的影響可見,現代人極之依賴這種很脆弱的系統,有需要檢討。

突然間開唔到 Gmail, 去唔到 Google, 去唔到 Blogger, 去唔到 Xanga, 開到 ICQ/MSN 都無乜人上網, 好多人(包括我)o既生活好似缺少o左一部分咁... 現代人上唔到網果然真係幾大鑊... 晏晝試過經俄羅斯o既 proxy server 過美國 server, 得但係一來好慢, 二來唔安全, 所以都係無乜點上過網. 去到晚上服務先逐一恢復, 但比平時慢o左好多, i-cable 仲一定要靠佢個 proxy server 先睇到網頁, 為o左減低僅餘o既海底通訊電纜o既負荷吧~

正如上面單新聞所講, 呢個系統真係好脆弱, single point of failure, 有起事上o黎回復速度又慢, 似乎的確有需要檢討同埋準備多條後路.

不過事件最諷刺o既係, 好多人形容呢次大斷線係一個史無前例o既大災難, 但係始乎大家都忘記o左今次真真正正o既災難其實係地震... 個個關心o既都係通訊服務幾時先回覆正常, 對地震o既災情似乎興趣不大, 就連電視新聞都係先報導通訊服務受阻,後報導台灣地震災情... 或者o係好多人o既心目中, 今次地震o既災情的確好嚴重 - 因為上唔到網...

1 comment:

  1. 光纖,不單只是互聯網吧,是幾乎是所有形式的的通訊啦。

    全球一體化,緊密的聯繫係好緊要,仲要一斷斷六條……

    ReplyDelete

HTML Tags allowed (e.g. <b>, <i>, <a>)