搜尋此站:

2006-10-22

Holga

今日下午出o左紅磡同迪 & PK 去睇一部好頹o既相機, 叫做 Holga. 部相機真係頹到你唔信... 超級兒嬉, 比好多玩具望落更兒嬉... 成部機充滿住瑕疵, 不過佢就係因為呢份不完美而聞名中外, 受唔少人o既愛戴...! 一個攝影網站形容 Holga 有以下o既特性...
  1. 你永遠不知道你自己在照些什麼東西
  2. 你永遠無法拍到一樣的照片
  3. 提供攝影者對相機完全自主的掌控
  4. 它本身的瑕疵也提供給創作者一種不能預期最終成果的樂趣與獨特性
  5. 最奇妙的是沒有兩台 Holga 能拍出一模一樣的東西
據聞 Holga 仲有無限o既改裝可能性...!

正 因為 Holga 咁頹... 佢o既售價都好平! 相機只售 $160, 最頹o既菲林都只係 $15 一筒! 結果我地三個都各買o左一部玩玩~ 我亦可以乘機跟佢地學下影相~~ 始終用菲林機真係難影好多的...!

食完飯去o左迪屋企搵黑膠紙封番 d 可能會漏光o既位... 攪到部機望落去真係五勞七傷咁... 真係好頂癮...!!!

或者遲 d post d 相上o黎俾大家睇睇 (如果見得人的話...)

睇住人地 d gallery 先 ba :)
呢 set 我覺得好正:
http://www.flickr.com/photos/xpan/sets/72157594275507829/
呢 set 用番 135 菲林, 好特別:
http://www.flickr.com/photos/xpan/sets/72157594276114205/

No comments:

Post a Comment

HTML Tags allowed (e.g. <b>, <i>, <a>)